Tomas Kaan, VPRO, 2014

2Doc: Wij zijn 18

VPRO

Ontboezemingen op de magische grens van volwassenheid. Wie zijn zij, die jongens van 18? Filmmaker Tomas Kaan zet een groep jongens van 18 die elkaar niet kennen een week lang bij elkaar.

Afgesloten van de buitenwereld vertellen ze hoe het is om op de grens van volwassenheid te staan. Autochtoon, allochtoon, stadse jongens en die van het platteland: ze hebben geen handtekening van hun ouders meer nodig om te gaan en staan waar ze willen, ze nemen deel aan het verkeer, drinken zoveel ze willen, hebben seks en stemmen op wie ze willen. De film is gestructureerd als een jongensboek en balanceert door zijn strenge stilering op de spannende grens van fictie en non-fictie.

Over de oppervlakte

Naar aanleiding van ‘Wij zijn 18’ kun je vanaf 27 mei online op NPO Doc de documentaire 'Over de oppervlakte' zien, waarin de zeventienjarige scholiere Cato Boeschoten laat zien met wat voor onzekerheden jonge vrouwen kunnen kampen. Ze vraagt zich af of het eigenlijk wel nodig is om iedere dag met make-up op naar school te gaan en te letten op wat ze eet. En moet haar telefoon echt nu zo'n prominente rol hebben in haar leven? Soms is het leven van een zeventienjarige moeilijker dan menigeen denkt.