Yassine El Idrissi, VPRO, 2014

Yassine gaat naar Syrië

VPRO

'Yassine gaat naar Syrië' is een indringend portret van een land in oorlog door de ogen van de jonge Marokkaanse fotojournalist Yassine. In de loop van acht maanden reisde Yassine vanuit Amsterdam tweemaal af naar Syrië. Hij ziet de hoop vervliegen en verdeeldheid en chaos ontstaan. Met dit intense portret van Yassine’s Facebook- en YouTubevrienden, krijgen de bewoners van Syrië een gezicht.

Fotojournalist Yassine El Idrissi volgde de Syrische opstand al via de sociale media, maar hij wil meer: hij wil weten èn ervaren waar het om gaat in deze oorlog. Hij is geen objectieve toeschouwer; als jonge Arabier en moslim wil hij graag een rol spelen in deze belangrijke fase in de Arabische geschiedenis. Als hij op Facebook vrienden wordt met de Syrische Ilyas, besluit hij vanuit het veilige Amsterdam naar Syrië te reizen om te kijken wat hij bij kan dragen.

Via Ilyas, een van de plaatselijke leiders van de beweging voor een democratisch Syrië, leert Yassine de strijders en inwoners van de stad Saraqib kennen. Hassan, een technisch ingenieur die terugkeerde uit het buitenland en nu een lokale ‘warlord’ is, Abdul, de plaatselijke fysiotherapeut die liefdevol de graven verzorgt van alle slachtoffers van het geweld, de zus van Ilyas die haar kinderen van dat geweld weg probeert te houden, en Abu Islam, die zijn familie de stad uitgezonden heeft en nu bereid is zijn leven te offeren.

Maar voor wat? Is dit het allemaal waard, vraagt Yassine zich steeds sterker af. De film portretteert de inwoners van Saraqib in hun haast onbegrijpelijke levenskracht en hun hoop tegen beter weten in.

Kijk en luister ook: