Elena Lindemans, VARA, 2014

Moeders springen niet van flats

VARA

Het is maandagmiddag 25 februari 2002. Mijn moeder trekt haar jas aan en vraagt: 'Mag ik nog een laatste knuf?' Ik barst in huilen uit en denk: 'Dit is waanzin!' Mijn lichaam verstijft en ik voel dat ik niet in staat ben iets uit te brengen.

'Natuurlijk sta ik achter haar moedige beslissing maar wat is het godvergeten afschuwelijk om haar nu daadwerkelijk te laten gaan. Ik weet precies waar ze naar toe gaat. Op een half uur rijden staat de Muntflat in Heerenveen. Ik voel aan alles dat ze dit keer echt zal springen.'

De moeder van regisseur Elena Lindemans worstelt al lange tijd met een ondraaglijk psychisch lijden als ze om euthanasie vraagt. Het verzoek wordt niet in behandeling genomen. In de indringende documentaire Moeders springen niet van flats gaat Elena terug naar de wanhoopsdaad van toen. Waarom konden of wilden haar artsen haar toen niet helpen? Zouden ze dat nu wel hebben gedaan? Hoe tekende die sprong de levens van haar familieleden en van de anonieme toeschouwers zoals de bewoners van de flat? Het resultaat is een confronterende zoektocht die uiteindelijk een eerbetoon oplevert aan een vrouw, een moeder... die geen andere uitweg zag.

DocTalks

In deze aflevering van DocTalks spreekt Ersin Kiris met regisseur Elena Lindemans over haar documentaire 'Moeders springen niet van flats'. Deze film eindigde als vierde in de verkiezing van favoriete 2Docs van de afgelopen vijf jaar.

De Wandeling

Sander de Kramer wandelt met Elena Lindemans. Zij is 26 jaar als haar moeder van een flat afspringt. Elena's moeder had al jaren een doodswens en leed aan afschuwelijke angsten en paniekaanvallen. Ze werd vier keer opgenomen in een psychiatrische kliniek. Allemaal zonder resultaat. Als haar euthanasieverzoek om menswaardig te kunnen sterven, niet wordt toegekend, maakt ze op gruwelijke wijze een eind aan haar leven.

De Nieuws BV

De Nieuws BV is het NPO Radio 1-programma van BNN-VARA. In dit fragment wordt Elena Lindemans geïnterviewd over de film die zij maakte over haar moeder: 'Moeders springen niet van flats'.

 

 

 

In Het Hoofd van Mijn Zusje

In deze poëtische en tegelijkertijd rauwe documentaire kruipt de filmmaakster in het hoofd van haar zus, die op 24-jarige leeftijd onverwacht een einde aan haar leven maakte. De beelden bewegen langs werkelijkheid en fantasie, onderbewustzijn, dromen en gedachten. Een ‘coming of age’-verhaal over de zoektocht naar identiteit. De zusjes leveren elk hun eigen strijd, maar is hun strijd wel zo verschillend?

Kijk ook

Kijk hier voor meer informatie over euthanasie in Nederland