Matte Mourik, IKON, 2014

De dwaze zoon

IKON

In 'De dwaze zoon' onderzoekt filmmaker Matte Mourik zijn erfelijke betrokkenheid bij de zaak Zorreguieta. In 2001 deed zijn vader, Maarten Mourik, dichter en diplomaat, aangifte tegen de vader van Máxima, toen nog de verloofde van Prins Willem Alexander. Als gevolg daarvan was Jorge Zorreguieta afwezig was bij het prinselijk huwelijk.

                      Sommige dwazen herkent men aan hun woorden
                                          andere aan hun zwijgen
                                                Cees Buddingh

In De dwaze zoon zet Mourik drie lijnen uit. In een videodagboek maakt hij de kijker deel-genoot van zijn overwegingen om uiteindelijk net als zijn vader z’n handtekening te zetten onder de nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta. Tegenover deze persoonlijke Hollandse geschiedenis portretteert hij de Argentijnse Alejandra Slutzky, mede aanklager in de zaak tegen Zorreguita. Slutzky’s vader is een van de 30.000 slachtoffers van het Videla-regime. Toen zij veertien jaar oud was is hij voor haar ogen ontvoerd en nog steeds is zijn laatste rustplaats niet bekend. Slutzky vluchtte destijds naar Nederland en werd door de entree van Maxima en haar vader op onverwachte wijze weer met haar verleden geconfronteerd. De derde lijn in de film is een korte mediageschiedenis. In een uit journaals en actualiteiten-rubrieken gesneden kroniek van de zaak Z. worden minutieus de schuivende principes van politici en de elasticiteit van de Nederlandse rechtsstaat in kaart gebracht. De drie lijnen ontwikkelen zich aanvankelijk los van elkaar, maar Zorreguieta, Slutzky en Mourik raken in de tijd uiteindelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het feit dat Mourik zelf vader wordt tijdens het maken van de film, maakt de cirkel rond. Hoe leggen we onze kinderen uit wat we hebben gedaan en wat we hebben nagelaten? Waar spreken en zwijgen we over? Principes en twijfels bestaan naast elkaar. Zware woorden als erfelijke belasting en burgermoed geven geen houvast op het moment dat de zoon zich op de vrijmarkt voor de keus gesteld ziet tussen een oranje ballon en een oranje vlaggetje.

Kijk ook: