Leve het bruine monster

Leve het bruine monster

AVROTROS

'Leve het bruine monster' is een documentaire over de geschiedenis van het Nederlandse voetbal tot de invoering van het profvoetbal (1890-1956). Een film gemaakt met uitsluitend historisch filmmateriaal. Het schetst een tijd waarin de hartstocht voor de bal en de liefde voor het voetbalspel centraal staan.

Terwijl de jeugd zich, op toen nog vrijwel autovrije straten, leerde voetballen, legden voetballers en hun coaches de basis voor latere grote internationale successen. Trainingskampen kende men toen nog niet en de sponsor was de melkman om de hoek.

In het Olympisch Stadion werden er al wel voetbalwedstrijden gehouden. Daar stroomden supporters met gleufhoeden op naarbinnen om hun favoriete team en spelers aan te moedigen. Jong en oud zitten aan de radio gekluisterd om naar het rechtstreekse verslag van Han Hollander te luisteren. Faas Wilkes en Abe Lenstra groeien uit tot ware helden. En ook in deze tijd speelt de eeuwige strijd tussen het Nederlandse en het Duitse nationale voetbalelftal een grote rol.

De film wordt verteld door Gijs Scholten van Aschat en Huub Stapel en bevat teksten en poëzie van o.a. Dico van der Meer, Cees Buddingh, Nico Scheepmaker, Jan Tetteroo, Willem Wilmink en Jules Deelder.

Regie: Gijs Scholten & Huub Stapel