VARA, 2012

Sonja Barend - Vragen zonder antwoord

VARA

Dertig jaar lang was ze de onbetwiste Koningin van de Nederlandse talkshow: Sonja Barend. Haar enerverende loopbaan leverde honderden uren spraakmakende televisie op. Met documentairemaker Coen Verbraak kijkt Sonja nog één keer om.

Voor het eerst vertelt ze openhartig over haar drijfveren en de geschiedenis van haar familie. En over haar vader, die ze nooit gekend heeft – ze was pas twee jaar toen hij werd opgepakt door de Duitsers - maar die wel haar hele verdere leven bepaalde. "In feite heeft bijna alles wat ik op televisie gedaan heb, in het teken gestaan van wat hem is overkomen."

Altijd was in haar werk één onmiskenbare rode draad te herkennen: Barend had een broertje dood aan discriminatie en liet dat zonder enige reserve merken. Dat dit alles te maken had met haar persoonlijke geschiedenis, wisten niet veel kijkers. In de documentaire van Coen Verbraak gaat het natuurlijk over haar rijke televisiebestaan, dat in vele sprankelende fragmenten voorbij komt.

Maar voor het eerst wordt ook echt duidelijk waar haar drijfveren vandaan kwamen. Haar joodse vader werd weggehaald door de Duitsers en niet lang daarna in Auschwitz vergast. Ze zegt daarover: "Vreemd hoe je hele leven volledig bepaald kan worden door iemand die je nooit gekend hebt." Jarenlang schrok ze ervoor terug om te achterhalen wat er precies met haar vader gebeurd is. In de documentaire gaat ze voor het eerst op zoek naar de waarheid.