Mark Verkerk en Ruben Smit, VARA, 2013

De nieuwe wildernis

VARA

In de Oostvaardersplassen is bijna twee jaar gedraaid voor de grootste natuurfilm uit de Nederlandse geschiedenis: 'De nieuwe wildernis'. De film wordt in drie delen uitgezonden die exclusief materiaal laten zien van het leven in de Oostvaardersplassen.

De serie is opgebouwd uit drie delen waarin de circle of life wordt gevolgd in Nederlands meest aansprekende natuurgebied: De Oostvaardersplassen. In één van 's werelds dichts bevolkste landen, op een voormalige zeebodem op land van nog maar 40 jaar oud heeft zich spontaan een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure. Hier speelt zich een voor Nederland uniek 'experiment' af: natuur mag hier zijn gang gaan.

Het resultaat hiervan is een ongerept stuk wildernis in de pas veertig jaar oude Flevopolder dat extreem afwijkt van alle andere Nederlandse landschappen. Internationaal gezien is dit stuk spontane natuur onder de zeespiegel een rariteit. Het dient als wereldwijd voorbeeld van de ontwikkeling van nieuwe visies op natuur en de rol van mensen daarin. Voor velen is dit gebied onbekend, omdat het grootste gedeelte gesloten is voor menselijke inmenging.

In De nieuwe wildernis wordt de ziel van het bloeiende wetland blootgelegd. De documentaire creëert een zintuiglijke en emotionele confrontatie die de samenhang en variëteit binnen het ecosysteem duidelijk maakt. De verwondering wordt een visueel spektakel, een ode, een gedicht, waaruit zowel de onmiskenbare schoonheid als de rauwe wildernis van deze unieke plek zal blijken.

Kijk ook de 'making of'