Rudolf Breslauer, NOS, 2011

Kamp Westerbork, de film

NOS

In 'Kamp Westerbork, de film', het verhaal van de totstandkoming van de enige film ter wereld waarop de transporten van en naar een concentratiekamp te zien zijn. De Duits-Joodse kampgevangene Rudolf Breslauer maakte de film in opdracht van kampcommandant Gemmeker. De filmbeelden van Breslauer vormen de rode draad van het programma.

De film zou een totaalbeeld van het dagelijks leven in Westerbork moeten geven. Een eindmontage werd nooit gemaakt, maar veel ruw materiaal is bewaard gebleven. Teksten uit het ooggetuigenverslag 'In Depot' van journalist Philip Mechanicus plaatsen de beelden van het 'modelkamp Westerbork' in perspectief. In de voormalige commandantswoning, naast de film het enige overgebleven tastbare bewijs van het bestaan van het voormalig doorgangskamp, praat Rob Trip met Ursula Moses-Breslauer. De dochter van de filmmaker, die zich tegenwoordig Chanita noemt, vertelt over het leven voor, tijdens en na Westerbork. Chanita overleefde als enige van haar familie de oorlog. Verder sprak Rob Trip met de directeur van het herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder en met Westerbork-overlevende Henny Dormits, die ook op de filmbeelden van Breslauer te zien is.

Rudolf Breslauer (1904 - 1944) maakte de filmopnamen in het kamp in het voorjaar van 1944. Hij moest met zijn gezin met één van de laatste transporten uit Westerbork mee en kwam via Theresienstadt in Auschwitz. Zijn vrouw Bella Weismann en hun twee zoontjes, Stephan en Mischa werden vrijwel onmiddelijk na aankomst vermoord. Breslauer enige tijd later. Alleen dochter Ursula Breslauer overleefde de oorlog.