Frank Evenblij, VARA, 2011

Je papa is je vader niet

VARA

In 'Je papa is je vader niet' vertelt Frank Evenblij het verhaal van zijn beste vriend Daan, die hij al kent sinds de middelbare school. Daan van Rijssel werd in augustus 1979 geboren als kind van een anonieme spermadonor, maar heeft nooit de behoefte gehad te weten wie zijn biologische vader is.

Frank daarentegen had een buitengewoon sterke band met zijn vader tot zijn 16e levensjaar, toen deze plotseling overleed. Over de betekenis en het belang van de genetische vader-zoon relatie hebben Frank en Daan daarom in hun jeugd eindeloos gediscussieerd. Om ervan af te zijn verzon Daan al op jonge leeftijd dat Huub van de Lubbe, de zanger van De Dijk, zijn vader was. Een onschuldig gegeven dat onverhoeds uitgroeit tot een groot en substantieel thema in zijn leven.

Frank: "Ik ben mijn hele leven al gefascineerd door dit verhaal. Ik had een sterke band met mijn vader en kon na zijn dood maar niet begrijpen waarom Daan niet alles in het werk stelde zijn donor te traceren. In deze tijd waarin tv-programma’s als 'Wie is mijn vader' en 'DNA Onbekend' kinderen met hun donoren herenigen, vind ik het belangrijk om te laten zien hoe soms een dergelijke onwetendheid in je leven, je zoveel kan brengen.