NTR, 2011

Het Rietveld Schröderhuis

NTR

Sinds 2010 is de Amsterdamse grachtengordel toegevoegd aan de lijst van 'wereldwonderen'. Voor de NTR reden om de uit 2007 daterende serie over Hollandse Wereldwonderen opnieuw uit te zenden, aangevuld met een gloednieuwe aflevering over de Amsterdamse grachtengordel.

Wil je de geschiedenis van de mensheid kennen, dan is het behoud van haar erfenis noodzakelijk. Uit die gedachte is de Werelderfgoedlijst van de UNESCO ontstaan. Daarop staan honderden archeologische vindplaatsen, monumenten van kunst en architectuur, steden en cultuurlandschappen die van "uitzonderlijke universele betekenis" zijn voor de wereldgemeenschap.

Nederland kent inmiddels acht erkende werelderfgoederen en Curaçao één.

In Hollandse Wereldwonderen is te zien wat de betekenis van deze Nederlandse werelderfgoederen is, wat de voor- en nadelen van deze erkenning zijn en hoe de toekomst er voor onze werelderfgoederen uitziet.

Aflevering: Het Rietveld-Schröderhuis

In 2000 is het Rietveld Schröderhuis, een schepping van Gerrit Rietveld (1888-1964) op de Lijst van Werelderfgoed geplaatst. Het werd in 1924 in opdracht van Truus Schröder (1889-1985) aan de rand van het toenmalige Utrecht gebouwd. De naam Rietveld Schröderhuis komt dus van de architect én van de opdrachtgeefster. Gerrit Rietveld maakte deel uit van de in 1917 opgerichte kunstbeweging De Stijl. Het huis is ook in die geest ontstaan. Deze architectuur valt op door de horizontale en verticale lijnen en het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Het wonen in zo'n huis moet heel bijzonder zijn geweest. Door het openen van wanden op de eerste verdieping veranderden de kleine woon- en slaapruimten in één grote gezamenlijke 'verdiepingsruimte' voor de bewoonster en haar drie kinderen.