Vlado Veljanoski, NOS, 2010

Hangen en opstaan, de comeback van Yuri van Gelder

NOS

Een film over de strijd van topsporter Yuri van Gelder. In 2009 biecht een emotionele Van Gelder tijdens een persconferentie zijn cocaïnegebruik op, met als gevolg een schorsing van een jaar. Wat volgt is een zwaar gevecht.

De voormalig wereldkampioen trekt zich volledig terug om te werken aan zijn comeback. Na vele verzoeken van de media om zijn verhaal te doen laat hij uiteindelijk NOS Studio Sport toe. Verslaggever Vlado Veljanoski volgde The lord of the rings acht maanden lang op zijn weg terug naar de wereldtop.

NOS-verslaggever Vlado Veljanoski volgde de afgelopen acht maanden exclusief de eenzame strijd van een van Nederlands meest besproken sporters op weg naar zijn terugkeer op het hoogste internationale podium. 'Het leven begint weer leuk te worden. Ik ben natuurlijk nog steeds aan het boeten en zal ik laten zien wie ik ben,' aldus Van Gelder in de documentaire.

'Als journalist is het het ultieme om op deze manier een inkijk te krijgen in het leven van een topsporter. Ik volg Yuri sinds 2004 en heb als verslaggever zijn opkomst en zijn successen van dichtbij meegemaakt. Hij groeide uit tot een turnfenomeen, een bekende Nederlander, een sportheld. Na alle roem heb ik hem van zijn voetstuk zien vallen. Wat er met hem in één jaar tijd is gebeurd is ongelofelijk. Yuri is een bijzondere sportman met een boeiend verhaal en juist dat verhaal wilde ik vertellen. Met twee doelen: hoe ziet zijn zwartste periode uit zijn carrière eruit en wie is de mens Yuri van Gelder? 'De documentaire is het gehoopte antwoord geworden op deze vragen,' aldus Veljanoski.

De cameraploeg ging onder meer met Van Gelder terug naar de Schotse verslavingskliniek, waar hij drie maanden lang is behandeld voor zijn 'misstappen', zoals hij zijn verleden zelf omschrijft. Ook was de NOS erbij tijdens de vele honderden trainingsuren die hij maakte op weg naar zijn rentree in een lege, door hem zelf gehuurde, sporthal. Als de straf van de 'dopingzondaar' eindelijk voorbij is, loopt zijn eerste wedstrijd in veertien maanden uit op een grote teleurstelling. Een mislukte comeback dreigt. Een week later krijgt de voormalig wereldkampioen bij een wereldbekerstrijd een tweede kans en turnt zich naar goud, waarmee hij zich verzekert van een plaats in de voorselectie voor het WK.