Afleveringen

De serie 'Tweeling' is woensdag 5 april om 23.00 uur te zien op NPO 2. Vanaf zondag 2 april volledig te streamen op 2Doc.nl en NPO Start.

Lees meer over de serie

Italië, 2016. Een tweeling wordt te vroeg geboren op een gammel bootje op de Middellandse zee. Alle opvarenden worden gered door de Italiaanse kustwacht. Zodra de jongetjes in een ziekenhuis in Palermo zijn hersteld, stapt hun Eritrese moeder Merhawit met ze in een internationale trein. Haar doel is Noorwegen, maar in Duitsland worden ze opgepakt en krijgen ze asiel. Drie nieuwe Europeanen zijn aangekomen, maar dit is slechts het begin. 

In Tweeling volgt regisseur Bregtje van der Haak in zeven korte afleveringen moeder Merhawit en haar zoons Hiyap en Evenezer in hun eerste zeven levensjaren. Het is de start van een langlopend project, waarin de tweeling wordt gevolgd tot aan hun volwassenheid. Van der Haak ontmoette Merhawit en de tweeling in 2016, toen zij voor VPRO Tegenlichteen reportage maakte over de burgemeester van Palermo. Vanaf de eerste ontmoeting in het ziekenhuis voelde ze zich verbonden met de strijdbare Merhawit. 

Naast de dagelijkse beslommeringen van een alleenstaande moeder, volhardt Merhawit tijdens haar verblijf in Duitsland in haar missie om haar zoons Hiyap en Evenezer te herenigen met hun vader Yohannes. Hij bleef achter in Soedan met het plan om na te reizen in het kader van gezinshereniging. De surrealistische dans van Merhawit met de Duitse bureaucratie verandert in een feministisch sprookje als ze moedige stappen zet en kiest voor de toekomst. 

Regie: Bregtje van der Haak
Omroep: VPRO

Lees en kijk meer