2Doc

Martin Luther King vs the FBI

VPRO

Burgerrechtenactivist Martin Luther King werd in de jaren 60 in Amerika door de FBI afgeluisterd en bedreigd. Na de 'mars naar Washington' op 28 augustus 1963, waar King zijn beroemde toespraak I have a dream hield, werd hij door de FBI gezien als de gevaarlijkste zwarte man in het land. Martin Luther King vs the FBI is een onthullende documentaire over de destijds heersende angsten in Amerika.

De documentaire Martin Luther King vs the FBI laat zien hoe King geschaduwd, afgeluisterd en geïntimideerd werd, omdat FBI-directeur J. Edgar Hoover hem zag als een gevaar voor de Amerikaanse samenleving. Martin Luther King Jr., geboren als Michael King (1929-1968), was baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hoover was ervan overtuigd dat de burgerrechtenbeweging geïnfiltreerd was door communisten. King werd jarenlang achtervolgd, zijn telefoons werden afgeluisterd, en de FBI betaalde informanten. Het bureau schakelde ook journalisten in om onaangename verhalen over hem te schrijven.

De documentaire is bebaseerd op het boek FBI and Martin Luther King, Jr: From 'Solo' to Memphis van David J. Garrow en bevat archiefbeelden, nieuwsfragmenten, televisie-interviews, FBI-promotiefilmpjes en scènes uit Hollywoodfilms. De beelden worden toegelicht door diverse betrokkenen, historici en publicisten, waaronder:

James Comey - voormalig FBI-directeur
Beverly Gage - historicus
David J. Garrow - schrijver van FBI and Martin Luther King, Jr: From 'Solo' to Memphis
Clarence Jones - adviseur, speechschrijver en goede vriend van Martin Luther King
Donna Murch - historicus
Andrew Young - politicus, VN-ambassadeur, en secretaris en vriend van Martin Luther King

 

Regie: Sam Pollard
Omroep: VPRO

meer weten over archiefdocu's?

meer over racisme en discriminatie