Close Up

Joan Mitchell

AVROTROS

De abstracte werken van de Amerikaanse kunstenares Joan Mitchell (1925-2012) doen met hun gracieuze patronen en pastelkleurige tinten denken aan het werk van Claude Monet.

De Amerikaanse kunstenares Joan Mitchell veroverde in de jaren 50 een plekje in het bastion van abstracte schilders. Ze liet zich inspireren door hetzelfde landschap als Monet, maar werkte op een heel andere manier.

Joan Mitchell was van de weinige vrouwen die een plek veroverden in het mannelijke bastion. Zij brak in 1951 door, werd vrijwel direct herkend als een van de toonaangevende abstracte kunstenaars en wist die positie vier decennia vast te houden.

In zijn documentaire Joan Mitchell - Woman in abstraction belicht Stéphane Ghez de overeenkomsten tussen Mitchell en Claude Monet, die zich een eeuw van elkaar gescheiden lieten inspireren door het platteland net buiten Parijs.

Volgens sommige kunstrecensenten deed Joan Mitchell te veel haar best om te zijn zoals Monet,  zelf sprak dat altijd tegen. “Ik schilder landschappen die ik me herinner en met me meedraag. Plus de bijbehorende herinnerde gevoelens, die natuurlijk getransformeerd worden.” Mitchell overleed in 1992.

Regie: Marion Cajori