Shadow Game shortdoc

Jano & Shiro. A Brothers' Journey

VPRO

De broers Jano en Shiro zijn onafscheidelijk. Als in Syriƫ de oorlog uitbreekt, vluchten ze samen, op zoek naar een beter leven.

Onderweg doorkruisen ze sneeuwvlaktes en ontmoeten ze agressieve grenspolitie. Sommige beelden van hun trip zijn door de jongens zelf gefilmd op hun telefoons. Muziek, van opzwepend tot dromerig, ondersteunt hun verhaal, dat daardoor soms spannend-avontuurlijk overkomt. Als de broers elkaar tijdelijk uit het oog verliezen, wordt het beeld in tweeën geknipt, waardoor ze de hoofdrolspelers lijken in hun eigen videoclip.

De gedroomde eindbestemming is minder idyllisch dan de broers hadden verwacht. Door hun leeftijdsverschil worden ze van elkaar gescheiden en voor de minderjarige Shiro is het beleid anders dan voor de net meerderjarige Jano. Terwijl Shiro de taal leert en vriendjes maakt, slijt Jano zijn tijd met wachten. Om de stress over zijn onzekere toekomst en de nachtmerries over zijn verleden te vergeten, vlucht hij in roken en blowen; tot na anderhalf jaar het verlossende antwoord komt.

Van de verschillende jongens die we volgden voor de Shadow Game-film waren Jano en Shiro de eersten die op hun bestemming aankwamen. We filmden hun eerste jaar in Nederland.

Luister hier naar hun muziek en bekijk hun video’s onderweg.

Shadow Game shortdocs

Hoe gaat het verder met de jongens uit de film Shadow Game? In deze drie unieke shortdocs volgen we hun reis na de film.