Zondag 19 september, 22:10u op NPO 2

Lezecher: De lange strijd voor een holocaustmonument

MAX

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, wil een Holocaust Namenmonument laten bouwen in Amsterdam om alle Joden te herdenken die zijn weggevoerd. Een nobel initiatief zou je denken, toch wordt het een jarenlange strijd met de buurt.

Het monument dat Jacques Grishaver wil laten bouwen, moet de namen bevatten van de 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti die zijn omgebracht. De vergunning om te mogen bouwen wordt echter niet verleend door de gemeente Amsterdam, maar Jacques Grishaver geeft niet op. Drie jaar later, in 2013 vindt hij wel gehoor bij de Amsterdamse gemeenteraad en toont bekend architect Daniel Libeskind zich bereid om het monument te ontwerpen.

We zijn erbij als er een persconferentie wordt gehouden en het ontwerp wordt onthuld en we horen hoe Grishaver zich hiervoor al vanaf 2006 met hart en ziel inzet. Het is de start van een klassiek drama, dat begint met gemor, maar zal uitgroeien tot een hetze die grenst aan het hysterische. Mensen uiten hun twijfels en bewoners vinden het geen prettig idee en zelfs ‘afschuwelijk’ om tegen een dergelijk beladen monument aan te kijken. Het wordt het begin van een jarenlange strijd voor een holocaustmonument.

Regie: Deborah van der Starre
Omroep: Omroep MAX

Het holocaustmonument in de media

Meer documentaires over Tweede Wereldoorlog