2Doc:

Kingdom of Silence

VPRO

Documentaire over het leven en werk van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi en de onstuimige relatie tussen de VS en Saoedi-Arabië.

Toen Jamal Khashoggi na zijn verbanning uit Saoedi-Arabië in 2017 venijnige columns over het nieuwe regime begon te publiceren in The Washington Post, was hij zijn leven niet meer zeker. Documentairemaker Rick Rowley belicht in interviews met oa de echtgenote van Khashoggi, zijn Saoedische en Amerikaanse vrienden, collega’s, diplomaten en politici zowel het leven van Jamal Khashoggi, als de ontwikkeling van zijn land in relatie tot de Verenigde Staten.

Wetende hoe het leven van Khashoggi uiteindelijk op 2 oktober 2018 zou eindigen, in een geïmproviseerde martelkamer op de Saoedische ambassade te Istanboel, grensde zijn moed om zich toch te blijven uitspreken aan het ongelooflijke.

Kingdom of Silence toont hoe gecompliceerd Khashoggi’s leven was. Tijdens zijn lange loopbaan raakte hij bevriend met de jonge Osama Bin Laden, en was hij zowel voorstander van de omstreden Irak-oorlog als van de Arabische Lente. Als prominente journalist en opiniemaker onderhield hij bovendien nauwe banden met een bepaalde tak van de Saoedische koninklijke familie, die geleidelijk aan uit de gratie zou raken. Net als hijzelf. Jamal Khashoggi werd zo de verpersoonlijking van het voortdurende gekonkel in het Saoedische koninkrijk en de giftige relatie van het land met de altijd weer berekenend opererende Verenigde Staten.

Regie: Rick Rowley
Omroep: VPRO

De zaak-Khashoggi: drie belangrijke gebeurtenissen na 'Kingdom of Silence'

De documentaire Kingdom of Silence ging op 2 oktober 2020 in première, maar het verhaal van Jamal Khashoggi was daarmee nog niet afgesloten. 2Doc.nl zet in juli 2023 drie relevante ontwikkelingen op een rij.

Februari 2021 - Enkele maanden na de verschijning van Kingdom of Silence geeft de Amerikaanse inlichtingendienst een rapport vrij waarin geconcludeerd wordt dat de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman de opdrachtgever van de moord op Jamal Khashoggi is. In een zeer exclusief interview met de BBC ontkent hij deze aantijgingen.

Maart 2022 - Het Openbaar Ministerie in Turkije besluit de rechtszaak tegen de 26 Saudiërs die verdacht worden over te dragen aan Saudië Arabië omdat het niet zou lukken om de verdachten aan Turkije uit te leveren. Critici stellen dat de overdracht zal leiden tot een schijnproces, aangezien het Saudische strafrechtsysteem niet onafhankelijk en transparant opereert.

November 2022 – De regering-Biden vraagt de Amerikaanse federale rechtbank om Mohammed Bin Salman immuniteit te verlenen, wat betekent dat hij niet meer vervolgd zou kunnen worden in de Verenigde Staten – het land waar Hatice Cengiz, de weduwe van Khashoggi, een zaak tegen de kroonprins had aangespannen. De kroonprins zou hiervoor in aanmerking komen omdat hij kort daarvoor premier was geworden. Een maand later kondigt de rechtbank aan hem dit recht te verlenen, waardoor MBS vrijuit gaat. 

Lees ook:

Meer over dit onderwerp