2Doc:

Staatsvijand nr. 1

BNNVARA

Samir A. staat al ruim 17 jaar lang op de terreurradars van Nederland. Hij was één van de bekendste leden van de Hofstadgroep. De terreurgroep rond Mohammed Bouyeri, de man die filmmaker Theo van Gogh vermoordde. In 'Staatsvijand nr. 1' geeft hij toe dat hij van plan was aanslagen in Nederland te plegen. Eerder ontkende hij die nog.

Negen jaar cel kreeg Samir A. voor het voorbereiden van aanslagen op Schiphol, de Tweede Kamer en defensiedoelen. In 2013 kwam hij na zijn lange celstraf op vrije voeten. In de documentaire Staatsvijand nr. 1 vertelt hij aan oorlogs-en conflictjournalist Sinan Can, dat hij de wens had om zich aan te sluiten bij de revolutie tegen de Syrische president Assad. Maar omdat hij vier jaar lang een reisverbod had, kon hij niet naar het Kalifaat reizen.

Wel hield hij nauw contact met Nederlandse Syriegangers. Nu het Kalifaat is gevallen en de IS-vrouwen vastzitten met hun kinderen in detentiekampen in Noord-Syrie, neemt Samir opnieuw het voortouw. Dit keer om de Nederlandse vrouwen te helpen ontsnappen uit het gevangenkamp. Deze zomer wordt hij daarvoor opnieuw opgepakt. 

Sinan Can onderzoekt de drijfveren van Samir A. en wil weten hoe gevaarlijk hij nog voor Nederland is.

Regie: Danielle van Lieshout

Meer over Samir A.