2Doc:

De wijde wereld

KRO-NCRV

De charismatische docent Teade Walma gaf vijftien jaar geleden les aan ontheemde vluchtelingenkinderen. Hij wil weten hoe het met ze gaat en spoort ze via social media op. Het wordt een emotioneel weerzien.

De kinderen uit de klas van Teade Walma zijn ambitieus, ze willen iets moois van hun leven maken. Maar de druk is groot, niet alleen vanuit de Nederlandse samenleving. Ook al hebben ze een nieuwe plek gevonden in Nederland en ziet de toekomst er rooskleurig uit, het land van herkomst blijft een rol spelen in hun leven. Het besef dat hun ouders door te vluchten veel moesten opofferen voor een veilige toekomst voor hun kinderen weegt zwaar.

Filmregisseur Sherman de Jesus vroeg zich tijdens de opnames van De Wijde Wereld af op welk moment er een eind komt aan het vluchtverhaal, wanneer ben je als vluchteling echt ‘geland’ op je toevluchtoord? In een tijd waarin de roep om de grenzen te sluiten steeds luider wordt, biedt De Wijde Wereld een even krachtig als ingetogen tegengeluid: hoop begint met het bieden van een helpende hand aan mensen die hun plek op de wereld zijn kwijtgeraakt.

Regie: Sherman de Jesus

DocTalks: in gesprek met regisseur Sherman de Jesus

Deze aflevering van DocTalks is te zien vanaf zondag 2 augustus.