2Doc:

Weerzien in Pristina

BNNVARA

Documentaire van Hans Hermans en Martin Maat die eind jaren negentig verslag deden van de oorlog in Kosovo en nu in dat land op zoek gaan naar de hoofdpersonen uit hun reportages van toen. Zouden ze nog leven?

De persoonlijke verhalen van de mensen op de vlucht die Hermans en Maat destijds optekenden, maakten grote indruk op hen en hebben hen nooit meer losgelaten. Twintig jaar later besluiten zij na een verrassend bericht uit Kosovo terug te keren op zoek naar de hoofdpersonen uit de reportages van toen. Zouden ze nog leven? En welke impact heeft de oorlog op hun leven gehad? Een indringende documentaire over verdriet, veerkracht, diepe littekens door het verlies van dierbaren, maar ook over liefde in tijden van oorlog. 

Regie: Hans Hermans en Martin Maat

Het is in deze tijd van internet en social media nauwelijks meer voor te stellen, maar de reportages die toen gemaakt zijn, hadden de mensen over wie die verhalen gingen, zelf nooit kunnen gezien. Samen met de makers kijken zij de oude beelden terug en halen herinneringen op. Het is duidelijk te zien dat het gewelddadige conflict diepe wonden heeft geslagen in de levens van de mensen die nog dagelijks terugdenken aan de dierbaren die zij hebben verloren. Maar dat er ondanks alles ruimte is voor hoop, houvast en gastvrijheid. Een indringende documentaire over verdriet, veerkracht, diepe littekens door het verlies van dierbaren, maar ook over liefde in tijden van oorlog.

Achtergrondinformatie over Kosovo