3LAB

Pete en de bananen

VPRO

In de driedelige documentaireserie 'Pete en de bananen' onderzoekt journalist Pete Wu het mooiste dat er is: de liefde. Alleen voor een 'banaan' gelden andere dateregels: zij staan namelijk tussen twee vaak botsende culturen in. De Chinese cultuur van hun ouders en de Nederlandse waarin ze zijn opgegroeid.

De regels van datingland zijn voor iedereen soms ingewikkeld, maar zeker voor een 'banaan'. Maker Pete Wu noemt zichzelf een banaan: Chinees van buiten ('geel') en Nederlands van binnen ('wit'). In de serie Pete en de Bananen gaat Pete op zoek. Hoe werkt daten eigenlijk voor hem? En hoe ervaren andere 'bananen' dit? Een serie over liefde en daten tussen twee werelden in.

Samen met andere 'bananen' bespreekt Pete zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Ook loopt hij tegen muren op, bijvoorbeeld met het racistische  ‘No Asians’ dat hij tegenkomt op sommige datingprofielen. 
Hoe beïnvloeden de verwachtingen en regels zijn datingleven? En wat als je als 'banaan' aan geen van beiden kan voldoen? Zijn zoektocht voert Pete langs de psycholoog, bruiden, sekstelefonistes en fotomodellen. En hji gaat voor het eerst op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen om te kijken of dat iets verandert aan zijn beeld van de liefde. 

Regie: Pete Wu & Willem Timmers

In de media

Meer over racisme en discriminatie