2Doc:

Ring of Dreams

KRO-NCRV

Nederlandse showworstelaars betalen met bloed, zweet en tranen om hun passie te realiseren. De kans op succes is echter klein.

Wie opgeroeide in de jaren '80 herinnert zich ongetwijfeld de Amerikaanse showworstel-programma's op televisie met gespierde helden als Hulk Hogan en Randy ‘Macho Man’ Savage. Filmmaker Willem Baptist zat als achtjarig jongetje samen met zijn oma voor de buis terwijl ze het bonte spektakel in zich opzogen. ‘Als het spannend werd was ik vaak door het dolle heen, terwijl mijn oma met trillende handen de theekopjes vol schonk. We wisten dat het niet echt was, maar het deed er niet toe.’

Willem Baptist dompelde zich onder in de Nederlandse Pro Wrestling-scene en ontmoette volwassen kerels die nog vrij durfden te spelen, die dwaze dromen droomden zonder de druk van de buitenwereld. Het gaf hem een gevoel van verwondering, idealisme en fantasie. Hij realiseerde zich dat hij veel daarvan tijdens het volwassen worden was kwijtgeraakt en besloot een film te maken over de Nederlandse worstel-wereld.

Regie: Willem Baptist

DocTalks: in gesprek met regisseur Willem Baptist

Meer documentaires van regisseur Willem Baptist