Precies 25 jaar geleden was heel Nederland in de ban van het water: in Limburg trad de Maas buiten haar oevers en in het Rivierenland stonden de dijken op doorbreken. De gevaarlijk hoge waterstand van de Maas, de Rijn en de Waal leidde tot de grootste evacuatie sinds de Watersnoodramp van 1953: 250.000 inwoners sloegen op de vlucht.

De oncontroleerbare natuurkracht van de rivieren die uit hun oever traden en de daaropvolgende evacuatie maakten bij veel bewoners emoties los. Onzekerheid leidde tot angst, maar ook tot apathie,verzet en woede. Na de bijna-watersnoodramp werden de dijken verzwaard en het landschap veranderd. Maar niet alleen het landschap veranderde: ook de gemeenschappen in het rivierengebied zijn veranderd. Het water liet zijn sporen na in veel levens.

Aan de basis van de serie ligt een schat aan historisch beeldmateriaal uit de archieven van Beeld & Geluid in Hilversum. Programmamakers Hans Hermans en Martin Maat bekeken tientallen uren aan beeldmateriaal. Ze gebruiken het als basis voor een vertelling over de zeven dagen dat Nederland in de ban was van het water. Vijfentwintig jaar na dato zoeken de makers de betrokkenen weer op om ze te spreken over de gebeurtenissen van toen.

Regie: Hans Hermans & Martin Maat

Afleveringen

Aflevering 1

Aflevering 2

Aflevering 3

Aflevering 4