2Doc:

Toen ma naar Mars vertrok

BNNVARA

Terwijl sommigen zich al voorbereiden op het bewonen van Mars voltrok zich decennia geleden al een soortgelijke gebeurtenis. Moeders die vanuit vele windstreken in Nederland aanmeerden en zich moesten redden in een wereldvreemde omgeving.

Portret van filmmaker Abdelkarim El-Fassi over zijn moeder Noha, die decennia geleden Marokko verliet om herenigd te worden met haar man Ali. Hij kwam al eerder in Nederland als expat. Hoewel Noha nooit heeft kunnen aarden in Nederland, klampt zij zich vast aan haar gezin in het kleine stukje aarde dat Oost-Souburg heet. Terwijl ze geleidelijk haar negen kinderen het huis ziet verlaten, blikt ze terug op haar leven. Ook zien we hoe Ali naar Hong Kong reist om dochter Zoulikha te bezoeken, die als expat in zijn voetsporen is getreden. Zij verruilde het leven in Nederland voor de onbegrensde mogelijkheden in China.

Regie: Abdelkarim El-Fassi

DocTalks

In de serie DocTalks worden de regisseurs van spraakmakende documentaires de meest prangende vragen voorgelegd. In deze aflevering spreekt Marijn Frank met regisseur Abdelkarim El-Fassi over zijn documentaire 'Toen ma naar Mars vertrok'.

Meer documentaires over migratie