2Doc:

Laila at the Bridge

EO

Afghanistan is momenteel de grootste opiumproducent ter wereld met de meeste heroïneverslaafden, maar er is nauwelijks hulp voor hen. Laila Haidari (40) brengt daar verandering in met haar baanbrekende verslavingskliniek en een restaurant waar de afkickende heroïneverslaafden werken.

Interview met Elizabeth Mirzaei

Met hun film Laila at the Bridge vertellen Elizabeth en Gulistan Mirzaei het verhaal van de dappere Laila Haidari. Ik sprak Elizabeth, die tegenwoordig met haar man en co-director Gulistan en hun peuter in Los Angeles woont. Hoe kwamen ze bij Laila terecht? En hoe was het om een film te maken over een vrouw die ondanks heftige tegenslagen niet opgeeft?

Laila's broer Hakim, zelf een ex-verslaafde, runt de kliniek, waar zowel mannen als vrouwen gratis worden behandeld. Ze haalt nieuwe cliënten voor haar kliniek op onder de brug in Kabul waar verslaafden hun dagen slijten. Ze probeert de halfdode, ondervoede en zieke mensen die ze tegenkomt te overtuigen om ‘clean te worden’, en met haar mee te gaan. ‘Als ik naar hun pijn luister, vergeet ik mijn eigen pijn’, zegt Laila die zelf ooit als kindbruid werd uitgehuwelijkt.

Sinds ze met haar werk startte, heeft Laila meer dan tweeduizend mensen in haar kliniek behandeld. Voor dat succes betaalt zij echter wel een hoge prijs: ze heeft haar kinderen al tien jaar niet gezien. Vanwege de veiligheid wonen zij in Iran.

Laila at the Bridge laat de verwoestende uitwerking van drugs zien op een samenleving, waar vrede altijd ver weg is. De film toont hoe één vrouw in een meedogenloze mannenwereld, zich met engelengeduld ontfermt over mensen voor wie hoop op een ander leven, ondenkbaar lijkt.

Regie: Elizabeth & Gulistan Mirzaei