2Doc Kort:

De zaak Saleh vs Bush

HUMAN

De Amerikaanse advocaat Inder Comar besluit namens de Irakese Sundus Shaker Saleh een zaak aan te spannen tegen degenen die hij verantwoordelijk houdt voor de Irak-oorlog.

In maart 2003 beginnen Amerikaanse troepen aan de inval van Irak. Doel is het omverwerpen van het regime van dictator Saddam Hoessein, van wie wordt gesuggereerd dat hij over massavernietigingswapens beschikt. De Amerikaanse advocaat Inder Comar komt in 2013 in contact met de Irakese Sundus Shaker Saleh, die tijdens de oorlog alles kwijtraakte.

Hij besluit namens haar een zaak aan te spannen tegen degenen die hij verantwoordelijk houdt voor haar lot en dat van honderdduizenden medeslachtoffers. Zoals president George Bush, vicepresident Dick Cheney, minister van Defensie Donald Rumsfeldt, minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, veiligheidsadviseur Condoleezza Rice en staatssecretaris van Defensie Paul Wolfowitz. Het lijkt een onmogelijke opdracht, maar na een eindeloze reeks aanklachten, besluit een Gerechtshof in Californië eind 2016 de zaak dan toch te behandelen.

Regie: Romain Champalaune