2Doc Makers van Morgen

Rotterdam van Onderen

VPRO

Rotterdam staat bekend om haar indrukwekkende skyline. Maar ook onder de grond valt er heel veel te ontdekken in de havenstad. 'Rotterdam van Onderen' neemt je mee naar deze verborgen wereld langs enkele ondergrondse hoogtepunten.

Bekijk deel 2 van 'Rotterdam van Onderen' vanaf 20 oktober

In Rotterdam van Onderen 2 neemt Stichting En.. Actie! je mee naar enkele bijzondere locaties onder de oppervlakte van de stad Rotterdam. Zo krijgen we een indruk van hoe de stadsarcheologen onder de maasvlakte op zoek gaan naar het verre verleden van het gebied dat nu Rotterdam heet. Ook zien we hoe het rioolstelsel onderhouden wordt. Daarnaast vertelt Maarten Struijs, architect van onder meer het metrostation onder Rotterdam Centraal, wat er komt kijken bij het ontwerpen van complexe ondergrondse bouwwerken.

Maand van de Onderwereld

De gemeente Rotterdam organiseert elk jaar 'De Maand van de Onderwereld' waarin zij aandacht vraagt voor alles wat zich onder je voeten afspeelt. Wat gebeurt er met het afvalwater, wat is er nodig om de metro veilig te laten rijden en wat gebeurt er onder de grond allemaal als de imposante Erasmusbrug zich opent?

Gedurende de maand november stelt de gemeente Rotterdam verschillende ondergrondse locaties open voor het publiek en worden rondleidingen gegeven met uitleg over de werking en het belang van ondergrondse systemen, gemalen en kelders. Kijk voor een volledig overzicht van alle activiteiten op de website.

Exclusieve excursie
In samenwerking met Stichting.. En Actie! organiseert de Gemeente Rotterdam speciaal voor de kijkers van 2Doc een unieke excursie langs enkele van de ondergrondse hoogtepunten in de stad. Zo ontdek je onder meer wat er zich allemaal onder het nieuwe Centraal Station bevindt en nemen archeologen je in de Markthal mee terug in de tijd.

De excursie is inmiddels vol.