2Doc:

De stress van de herder

EO

Het lijkt alsof schaapherders een rustig en ontspannen leven leiden. Maar schijn bedriegt.

Bekijk de eerste twee delen van het drieluik

In 'De stress van de herder' neemt documentairemaker Henk Dokter de kijker mee in een schitterende omgeving van de Drentse-Friese heide met meertjes en graslanden. Emotie, passie en spanning van de herder en de dieren zijn het speerpunt in deze film.

We ontmoeten schaapherder Catrinus Homan. Vol passie laat hij zien welke werkzaamheden hij allemaal moet verrichten om de natuur en de kudde gezond te houden. De film laat je denken dat Homan een prachtig en rustig leven heeft, maar al snel wordt duidelijk dat stress de herder belaagt. Dit moeilijke proces komt in schril contrast te staan met het in eerste instantie jaloersmakende beroep van herder. De kijker zal onder de indruk raken en respect krijgen voor de herder, zijn dieren en de natuur.

'De stress van de herder' is het derde deel in een reeks documentaires over het traditionele en ambachtelijke boeren. Documentairemaker Henk Dokter:

“Ik ben zelf erg geïnteresseerd in natuur en dierenwelzijn.”

Eerder maakte Dokter de documentaires 'Het levenswerk van kalf Jonathan 1127' en 'Trouwen met het varken Jopie'. Dokter heeft een verleden als fotograaf en daardoor bestaan zijn documentaires vaak uit liefdevolle, rustige beelden, met minimale tekst, bijna zoals je het met een fotocamera ook in beeld zou brengen.