2Doc:

In democratisch overleg (#Democracy)

HUMAN

Wie maakt nu eigenlijk de dienst uit in Brussel? Wat is de rol van het Europees Parlement? En op welke manier komt regelgeving tot stand?

Er is weinig zo log en ondoorzichtig als de Europese politiek. Dat ondervindt ook de Duitse politicus Jan Philipp Albrecht (30), die als rapporteur het proces begeleidt van de totstandkoming van de eerste Europese wet op databescherming. In democratisch overleg biedt een unieke inkijk in hoe democratie werkt. Maar het is vooral het verhaal van één bevlogen parlementariër die uiteindelijk het verschil weet te maken.

Sarina Vitta sprak met regisseur David Bernet tijdens IDFA 2015 over zijn film

Hoe belangrijk zijn onze privacy en databescherming eigenlijk en zijn deze inderdaad in gevaar?

Kijk deze twee documentaires over privacy

De meeste mensen hebben niets te verbergen. Toch neemt de controle over ons persoonlijk leven toe en onze privacy staat onder druk. De onthullingen van Amerikaan Edward Snowden, voormalig medewerker van de CIA, dat de Amerikaanse veiligheidsdienst op het internet spioneert, laat zien dat er veel data wordt verzameld en openbaar wordt gemaakt. Maar hoe gebeurt die aantasting van onze privacy precies? Waarom loopt de privacy in onze democratische maatschappij gevaar en wat zijn de gevolgen van de aantasting van privacy?

Het karakter van de publieke ruimte verandert. Particuliere bewakingsdiensten, surveillancetechnologie en oprukkende commercialisering maken dat niet iedereen zich meer welkom voelt in de kloppende stadsharten van de nieuwe wereld. Hoe openbaar is de openbare ruimte eigenlijk nog? En welke gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor je privacy?