Johan Cruijff: En un momento dado

En un momento dado

HUMAN

En un momento dado (2004, Ramon Gieling) is een prijswinnende documentaire over het leven van Cruijff gedurende de periode dat hij voor FC Barcelona speelde. In de film wordt zijn sportieve en culturele impact op de club duidelijk en zijn impact op de rest van Cataloniƫ.

Naar aanleiding van het overlijden van Johan Cruijff herhalen we de veelgeroemde documentaire van Ramón Gieling: En Un Momento Dado. Een film over de invloed van ‘voetbalheilige’ Johan Cruijff op het Catalaanse leven, voelen en denken.

Johan Cruijff is niet zomaar een voetbalheld, hij is een icoon, een halfgod en een orakel. Misschien in Spanje nog meer dan in Nederland. El Salvador heeft het Spaanse voetbal onschatbare diensten bewezen. De herinnering aan grote momenten van Cruijff staan bij de Catalanen in hun geheugen gegrift.

Cruijff heeft niet alleen hun levens, maar zelfs hun taal verrijkt. In 1988, kort na zijn komst als trainer van Barcelona, liet Johan Cruijff de voltallige pers met open monden van verbazing staan  toen hij de Nederlandse uitdrukking ‘op een gegeven moment’ in het Spaans te vertalen als ‘en un momento dado’, letterlijk ‘het moment dat je gegeven wordt’. Niemand had bij die dubbele betekenis stilgestaan. De krant El Pais sprak van een heel nieuwe kijk op de Spaanse taal en sinds die bewuste persconferentie maakt de uitdrukking deel uit van de dagelijkse omgangstaal.

Deze nieuwe uitdrukking vormt het uitgangspunt van de film. Drie Spanjaarden en tien Catalanen vertellen hun verhaal over wat Cruijff in hun leven betekent, en welk groot moment hij hen heeft gegeven. Allen hebben in hun leven of werk iets te danken aan Cruijff. Hun verhalen worden afgewisseld met talloze fragmenten van beroemde, onmogelijke doelpunten tot zijn afscheid van Barcelona in het Nou Camp Stadion. Cruijff komt ten slotte zelf aan het woord en vertelt over de belangrijkste momenten in zijn leven.

Regie: Ramón Gieling
Productie: Pieter van Huystee Film