2Doc

Yahya en de 222 afwijzingen

KRO-NCRV, NCRV

Yahya is een Nederlandse jongen van Marokkaanse afkomst en valt op zijn 16e voor de verleiding van het snelle geld. Om te ontsnappen aan de criminaliteit gaat hij op zoek naar een leerwerkplek, maar geen werkgever wil hem aannemen. Na twee jaar en tweehonderd sollicitaties heeft hij hoge schulden, maar geen baan.

'Risicojongeren'

Yahya en de 222 afwijzingen is een schrijnend verslag van de zoektocht naar onderwijs en een stageplaats van een Nederlandse jongen met een Marokkaanse achtergrond. Na meer dan 200 sollicitaties heeft Yahya nog steeds geen geschikte stageplek te vinden. Hij loopt tegen een muur van afwijzingen op. Niemand durft het aan met zo'n 'risico-jongere’. En niet alleen de werkgevers houden de deuren gesloten, ook de opleiding geeft geen thuis. Zonder een werkplek kan Yahya niet naar school en zonder school haalt hij geen startkwalificatie en zonder startkwalificatie krijgt hij geen werk. Als er uiteindelijk één werkgever hem wel de vloer wil laten vegen wordt deze leerwerkplek door de onderwijsinstelling afgewezen en staat Yahya weer met lege handen. Zonder toekomstperspectief en zonder geld. De criminaliteit lokt.

Dan wordt hij via de gemeente Amsterdam uitgenodigd voor een particulier initiatief dat voor risicojongeren als Yahya is bedoeld: Een school waar hij binnen 10 weken een diploma kan halen met een baangarantie. Dolenthousiast meldt hij zich aan, maar het initiatief komt niet van de grond en blijkt uiteindelijk gebakken lucht. De initiatiefneemster verdwijnt van de aardbodem. Twee jaar en 222 afwijzingen verder staat Yahya met inmiddels hoge schulden er opnieuw alleen voor.

Regisseur: Julia van Graevenitz

 Uitzending op maandag 26 oktober om 20.25 uur op NPO2.

Regisseur aan de Keukentafel

Misschien vind je dit ook interessant