2Doc:

Het congres

AVROTROS

Nooit eerder waren er zoveel leden afgekomen op een partijcongres. En nog nooit keken daar zoveel mensen naar op televisie. Het CDA-congres van zaterdag 2 oktober 2010 in een bomvolle Rijnhal in Arnhem was historisch te noemen. Er viel ook wat te kiezen: wel of niet in zee met de PVV van Geert Wilders. De emoties liepen hoog op bij de altijd gezagsgetrouwe en eensgezinde christendemocraten.

In de politieke documentaire ‘Hét congres’ blikken prominente en minder prominente CDA’ers voor het eerst uitgebreid terug op deze memorabele dag. Wat speelde zich voor én achter de schermen af? Hoe groot waren de spanningen? Er waren emotionele oproepen van o.a. Camiel Eurlings, Maxime Verhagen, Dries van Agt en Henk Bleker

Uiteindelijk, na een chaotische en haast komische stemming, bleek een ruime meerderheid van het partijcongres voor samenwerking met Geert Wilders. Zo werd de weg gebaand voor het kabinet Rutte I gedoogd door de PVV. Een kabinet dat anderhalf jaar later door Wilders niet langer werd gesteund en ten val kwam. Vervolgens hield het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 slechts 13 zetels over, een historisch dieptepunt.

Het congres van vier jaar geleden heeft z’n sporen nagelaten, bij voor- én tegenstemmers. Oud-premier Dries van Agt (tegen): “Verhagen had zijn zinnen gezet op één kabinet, hij was onstuitbaar.” Gerd Leers (voor) nam zitting als minister van integratie in Rutte I. Ook hij trekt een harde conclusie: “De partij was verdeeld tot op het bot en is dat vier jaar gebleven.”