AVRO Close Up: De blik van Isabelle Huppert

De blik van Isabelle Huppert

VPRO

Isabelle Huppert is een onverschrokken actrice. Ze is niet bang om in de huid van neurotische, kille en zelfs gewelddadige vrouwen te kruipen – rollen die ze op intense en hypnotiserende wijze vertolkt.

Al meer dan dertig jaar staat Isabelle Huppert (1953) in Frankrijk en Europa aan de top, terwijl ze in Amerika bekendheid geniet bij een arthouse publiek. De nog altijd ranke en meisjesachtige Huppert onderscheidt zich door haar keuze voor complexe en extreme films – en toneelrollen die ze met een fascinerende en toch subtiele intensiteit vormgeeft. Als jonge twintiger speelde Huppert in de jaren zeventig in succesvolle films als Les Valseuses en La Dentellière. In de jaren negentig ontving ze lof voor haar rollen in Madame Bovary en La Céremonie, beide van Claude Chabrol. In 2001 maakt ze diepe indruk met haar vertolking van een psychisch gekwelde pianolerares in La Pianiste van Michael Haneke.

Regisseur Anne Andreu volgde Isabelle Huppert de afgelopen jaren terwijl ze aan het werk is om vast te leggen hoe zij haar vak ervaart. Andreu toont Huppert aan het werk in een theaterproductie van Bob Wilson en op de set van film The Sea Wall van regisseur Rity Panh in Cambodja. We zien de actrice op het podium in Parijs en tijdens een foto sessie met fotograaf Ferdinando Scianna (de mysterieuze en veelzijdige uitstraling van Huppert vormt het onderwerp van een boek uit 2005, waarvoor sterfotografen als Annie Leibovitz, Steven Meisel, Helmut Newton, Richard Avedon, Francesco Scavullo en Guy Bourdin portretten van Isabelle maakten). Ook aan bod komen fragmenten uit films als La Dentellière, Nue Propriété, La Cérémonie en La Pianiste.

Regisseur: Anne Andreu