Thomas Hurkxkens/André van der Stouwe, 2011

Through Our Own Eyes

VPRO

Zelden hoor je nieuws uit Afrika, gemaakt door Afrikanen. Journalisten werken onder moeilijke omstandigheden; er is een gebrek aan faciliteiten en journalisten zijn niet altijd vrij om hun werk te doen. Deze film draait om drie Afrikaanse journalisten die elk hun eigen invulling geven aan het vak van journalist.

Onderzoeksjournalist Selay Kouassi werkt in Ivoorkust, een land dat aan het begin van het millennium een hevige burgeroorlog kende. In de verscheurde maatschappij houdt de regering journalisten scherp in de gaten. Selay doet onderzoek naar de dubieuze praktijken rond voetbalscholen in zijn land. De Zuid-Afrikaanse Goitsemang Nkomo is een jonge moderne radiojournaliste, in een samenleving die sterk verdeeld is tussen arm en rijk. Vrouwen in de arme wijken van de stad strijden tegen aids en armoede. Goitsemang is niet arm, maar ze is erg betrokken. Fotograaf Andrew Esiebo uit Nigeria wil de ‘achterkant’ van voetbal laten zien. Als creatieve, ongedwongen losbol zet hij vraagtekens bij het stereotype beeld van het moeizaam werken als journalist in Afrika.

Tijdens het WK voetbal zijn voor heel even alle ogen in de wereld op Zuid-Afrika gericht. Dit is voor de journalisten de kans om hun verhaal te vertellen en hun idealen kenbaar te maken.

geproduceerd door: Lokaalmondinaal