Lisa Boerstra, Het Uur van de Wolf, NTR, 2011

L.A. Raeven - De verbeelding voorbij

NTR

De tweelingzussen Liesbeth en Angelique vormen het internationaal geroemde kunstenaarsduo L.A. Raeven. In hun performances en video-installaties leveren ze commentaar op hedendaagse obsessies met eten, de maakbaarheid van het lichaam en de dwingende opdracht van de maatschappij om een ‘ideaal individu’ te zijn. Hun werk en hun leven zijn nauw verweven. Het voortbestaan van L.A. Raeven komt dan ook zwaar onder druk te staan nu Liesbeth zwanger wil worden en na 38 jaar niet meer met Angelique wil samenwonen.

“Ik kan niet alleen zijn. En als ik dan met iemand anders samenwoon, claim ik die zo erg dat die het benauwd krijgt. Dus ik kan alleen met Liesbeth eigenlijk.”(Angelique)

De haat-liefdeverhouding van de twee Limburgse zussen gaat ver. Ze werken en leven op zo’n intense manier samen dat ze moeilijk met, maar ook nauwelijks zonder elkaar kunnen. Ze moeten over alles lootjes trekken om niet voortdurend ruzie te maken. “We hadden de afspraak dat we precies hetzelfde gingen eten, anders was het eind zoek, dan wilde de één steeds meer afvallen dan de ander.” Hun anorexiaverleden laat diepe sporen na in het heden en vormt een belangrijk thema in hun werk.

Deze documentaire zit de zussen dicht op de huid, zowel thuis als bij de totstandkoming van hun nieuwste werk. Ze nemen verschillende video’s op en reflecteren op hun samenzijn. Nu de altijd onderdanig geweeste Liesbeth zich heeft losgemaakt uit wat zij ‘hun sekte’ noemt, voelt Angelique zich verloren. Ze staan op een cruciaal punt in hun leven waarop kunst en privé en twee-eenheid en individualiteit harder dan ooit om voorrang vechten.

Uitzending

di 18 jan 2011 - ned 2 - 23.00 uur