NCRV Dokument: Omars schuld

Omar's Schuld

NCRV

Nadat Nederland op 21 juni 2008 de kwartfinale EK tegen Rusland met 3-1 heeft verloren, verlaat filmmaker Michiel Brongers het café waar hij met vrienden heeft zitten kijken. Het volgende moment wordt zijn leven volledig op zijn kop gezet. Een automobilist rijdt hem aan op de trambaan.

Omars schuld is een persoonlijke film van Michiel Brongers over de ingrijpende gevolgen van een verkeersongeluk. Terwijl zijn vriendin zwanger is van hun eerste kind, begint voor Michiel een lange weg van operaties en revalidatie. Hij worstelt met de vraag of het ongeluk misschien zijn eigen schuld is. Via gesprekken met zijn vriendin, en met zijn vrienden die op de bewuste avond bij hem waren, probeert hij zicht te krijgen op wat er precies is gebeurd. Recht in de camera kijkend, geven de ooggetuigen kalm antwoord op zijn vragen, ze vullen de zwarte gaten in zijn geheugen in en bieden hem steun en weerwoord.  En zo krijgt de persoonlijke zoektocht van de filmmaker ook een andere dimensie: het gaat niet alleen over een ongeluk met een enorme fysieke en mentale impact, het gaat ook over diepe, ontroerende vriendschap.

De documentaire was eerder te zien tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) .

Omars schuld is een coproductie van Selfmade Films en NCRV en kwam mede door een financiële bijdrage van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties tot stand.

Regisseur: Michiel Brongers