Holland Doc

Leaving Mandela Park

IKON

Filmmaakster Saskia Vredeveld maakte een caleidoscopische documentaire over kinderdromen in de townships van Kaapstad, Zuid-Afrika. Ze volgt kinderen die een bijzondere drive hebben om te ontsnappen uit hun grauwe werkelijkheid.

Guava is acht jaar als hij zijn ouderlijk huis verlaat omdat hij in zijn dorp geen toekomst ziet. Iemand ontdekt zijn zangtalent. Nu treedt hij op en verkoopt hij zijn cd’s op straat aan het publiek.

Cynthia woont in een buurt waar gangs elkaar beschieten. Zij speelt saxofoon en probeert zich zo af te sluiten voor de verleidingen van de straat.

Pinky studeert hard om haar droom - een huis van steen - te verwezenlijken. Zij danst klassiek ballet om het leven lichter te maken. Muziek en dans blijken voor deze kinderen het middel om te overleven.

De dromen van de kinderen staan niet op zichzelf. Ze vormen een metafoor voor de hoopvolle toekomst van een generatie die zichzelf uit een moeras van armoede en geweld probeert te trekken. Leaving Mandela Park laat de wonderbaarlijke veerkracht en levenslust zien van kinderen in het algemeen en deze kinderen in het bijzonder.

Regisseur: Saskia Vredeveld