Holland Doc

Banking the Unbanked

VPRO

Hoe reilt en zeilt een microfinancieringsbank in een derde wereld land? Microfinanciering lijkt hét antwoord te zijn op armoede, nu gebleken is - onze goede bedoelingen ten spijt - dat zestig jaar ontwikkelingshulp niet erg effectief is geweest. Het moest anders. Geef arme mensen hun eigen verantwoordelijkheid terug, werd het adagium. De nieuwe economische infrastructuur zou armoede - misschien wel fundamenteel - bestrijden.

Is microfinanciering het wondermiddel waar het volgens de overwegend succesvolle berichten voor doorgaat? De documentaire Banking the Unbanked laat de praktijk zien. Twee ambitieuze Gambianen en hun jonge microfinancieringsinstelling ‘Reliance’ worden een half jaar gevolgd. Naast geld verdienen hebben deze bankiers een wens: hun land vooruit helpen. Maar bankieren voor de armen blijkt een zware klus.

Voor het eerst krijgt een filmcrew volledig toegang tot de doorgaans gesloten biotoop van een bank, en kan de vaak weerbarstige werkelijkheid worden vastgelegd. Reliance staat op het punt om de uitdaging aan te gaan om met het geld van 25.000 spaarders zoveel mogelijk leningen te verstrekken. Gaandeweg lijkt de onbekendheid van nieuwe klanten met het fenomeen als een bankrekening, weinig opgeleid personeel en de slechte infrastructuur van het land leiden tot terugbetalingsproblemen. Noodgedwongen moet Reliance de rentes verhogen.

Lukt het deze jonge Afrikaanse zakenelite om van Reliance een goedlopende bank te maken, of wordt het Reliance en haar jonge bankiers teveel? Wordt hun ideaal werkelijkheid of hebben ze te hoge eisen gesteld aan zichzelf en aan het land?

Regisseur: Sarah Vos