NPO Doc Exclusief

Thuisfront

VPRO, IKON

Wat betekent het om je geliefde te zien vertrekken naar een gevaarlijk gebied, in de wetenschap dat de kans bestaat hem of haar niet meer terug te zien?

afleveringen

Op zoek naar antwoord op deze vraag worden achterblijvers gefilmd in uiteenlopende gezinssituaties, zoals een vier maanden zwangere vrouw en ouders van een nog half thuiswonende zoon.

Regie: Eline Flipse

Vanaf 1 januari doen 100 Nederlandse militairen mee aan de nieuwe missie naar Afghanistan. Naar aanleiding daarvan vertoont NPO Doc in de vierde aflevering van X jaar na dato de documentaire Thuisfront (IKON, 2007). Hierin portretteerde regisseur Eline Flipse familieleden van militairen die deelnamen aan de ISAF-missie in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Ze volgde hen tijdens hun dagelijks leven en in hun contacten met de uitgezonden militairen. Jacco Jeelof nam destijds deel aan de ISAF-missie. Zijn ouders waren in eerste instantie niet blij met zijn keuze voor het leger, maar Jacco is nu nog steeds militair. Kort voor ons gesprek kwam hij terug uit Oeganda, waar hij was uitgezonden in het kader van de ACOTA-missie.