Corinne van den Hoeven en Joel Sahuleka, NPS

Wim Koole, van God los / Het kerstverhaal, de dag dat kerstmis won

NTR

In deze aflevering van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens luisteren naar de lange documentaire 'Wim Koole, van God los' en een korte bijdrage getiteld 'Het kerstverhaal'. Met 'Wim Koole, van god los' schetst programmamaker Corinne van den Hoeven een portret van een dominee die steeds minder in God ging geloven. In de Minidoc 'Het kerstverhaal' vertelt de volwassen Barto hoe hij kerst beleefde toen hij negen jaar was.

Wim Koole, van God los

Portret van een dominee die steeds minder in God ging geloven. De moord op vier IKON-verslaggevers in El Salvador in 1982 zorgde ervoor dat Koole, theoloog en toenmalig directeur van de IKON, langzaam maar zeker steeds minder in God ging geloven. Wim Koole (77), die tijdens het maken van de documentaire directeur van de Nederlandse Moslim Omroep was, is een sterke en betrokken persoonlijkheid. Een man, die via de AMVJ (Algemene Maatschappij Voor Jongeren) en de kerkelijke omroep IKOR, directeur werd van de IKON en vele programma's het licht liet zien, die voor vele internationale prijzen zorgde.

Na zijn vertrek bij de IKON in 1989 schrijft hij een proefschrift over de troost van televisie, met ervaringen van makers en kijkers. Langzaam maar zeker wordt Wim Koole een mens, die helemaal niet meer in God gelooft. Hij wordt een humanist en staat met beide weerbarstige voeten in de aarde, als onrecht tevoorschijn komt. Een man die op 77-jarige leeftijd kan zeggen dat hij volop geniet van het leven, ondanks dat zijn vrouw niet lang geleden is overleden. Hij trekt er met zijn kleinkinderen regelmatig op uit om te genieten van alles wat het leven hen biedt: zwemles, de kinderboerderij, film en jazz.

Het kerstverhaal, de dag dat kerstmis won

Minidoc van Marije Schuurman Hess en Hugo Verweij

Kerst, veertig jaar geleden. Een a-religieus gezin in katholiek Brabant. Moeder ligt in het ziekenhuis en vader, een soort boeman, besluit dat er dit jaar geen kerstboom komt. Voor de negenjarige kerstliefhebber Barto is dat een klap in het gezicht. Hij trotseert het verbod van zijn boze vader en koopt er stiekem toch een... met alle gevolgen van dien... Nu, veertig jaar later, zittend voor een schitterend opgetuigde kerstboom, vertelt Barto zijn verhaal. Een radioproductie van Marije Schuurman Hess (Radiomakers Desmet) en componist Hugo Verweij.

Minidoc - Het kerstverhaal

Uitzending

Zo 24 dec 2006 - Radio 1 - 21.00 uur