Wijs op weg / Beelden van de geluidsfotograaf, afl. 1

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Radio Atelier zijn de lange documentaire 'Wijs op weg' van Corinne van den Hoeven en de eerste aflevering uit de Minidoc-reeks 'Beelden van de geluidsfotograaf' te beluisteren. 'Wijs op weg' is een portret van cabaretière Jetty Mathurin. Toen ze 21 was kwam ze uit Suriname naar Nederland. Intussen kennen velen haar in haar rol van de oudere Surinaamse dame 'Taante'. Daartussen ligt een periode van ontwikkeling, met veel vallen en opstaan. Sinds fotograaf Hannes Wallrafen blind is geworden, kijkt hij met zijn oren. Programmamaakster Corinne van der Hoeven laat horen wat Wallrafen 'ziet' in 'Beelden van de geluidsfotograaf".

Wijs op weg

Wijs op weg

Corinne van den Hoeven en Arno Peeters, NPS

Al fluisteren mensen dat ze rijp is voor Carré, Jetty Mathurin (1951) blijft gewoon gestaag haar eigen gang gaan. Velen kennen haar uit haar programma's als 'Taante', een oudere Surinaamse vrouw die alles, maar dan ook alles benoemt. Zij kan en mag het zeggen en treedt overal op. Zo ook op 8 maart 2007, Internationale Vrouwendag, als Jetty opkomt als 'Taante' voor een zaal met coryfeeën als prinses Maxima en minister Plasterk. Ze neemt geen blad voor de mond en doet alles om mensen na te laten denken over hun eigen rol en hun eigen emancipatie. Jetty is zelf het grootste voorbeeld; alle immigrantenvrouwen zijn volgens haar krachtige vrouwen. Als oudste in een gezin van negen kinderen in Suriname zorgde ze voor haar broers en zussen tot zij op 21-jarige leeftijd met haar man naar Nederland vertrok. In Cuyk, waar ze terechtkwam, ontwikkelde ze zich verder als onderwijzeres en logopediste en verzorgde ze ook optredens, samen met haar toenmalige man. Langzaam maar zeker ontstaat bij haar een gevoel dat ze zich in haar nieuwe vak verder wil ontplooien. Daarvoor verlaat ze haar man en drie kinderen, met pijn in haar hart, en trekt ze naar Amsterdam. Dat ligt al weer jaren achter haar, want twee van haar kinderen werken momenteel voor haar en een dochter zit in de journalistiek. Het gaat dus goed met Jetty, die door schade en schande wijs is geworden en die het ouder worden ziet als kritisch naar je eigen leven blijven kijken, alle nare dingen achter je laten en je eigen verantwoordelijkheid blijven nemen voor nu en de toekomst.

Beelden van de geluidsfotograaf, afl. 1 - Minidoc

Corinne van den Hoeven, NPS

"Doe je ogen eens dicht, wat zie je dan?" "Niks." "En als je blind bent, wat zie je dan?" "Niks." Sinds fotograaf Hannes Wallrafen door een erfelijke oogziekte nagenoeg blind is geworden, kijkt hij met zijn oren. Wat hij ziet? Hij ziet heel veel. 'Horen is kijken, luisteren is zien', zegt Wallrafen. Het geluid van hakken geeft beeld, de stem aan de andere kant van de lijn kan je zien. Deze aflevering: verkeer.