Terug in Noord-Korea & Bekend maakt bemind

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier in samenwerking met de VPRO zijn de lange documentaire ‘Terug in Noord Korea’ en een aflevering uit de Minidoc-reeks 'Bekend maakt bemind' te beluisteren. Konrad Boehmer is de Nederlandse componist van wie in 1979 een muziekstuk ongekend populair was op de Noord-Koreaanse radio. Programmamaker Guido Spring volgt Konrad Boehmer wanneer deze, na 28 jaar, terugreist en in Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang het April Muziekfestival bezoekt. In 'Bekend maakt bemind' raken twee mensen die elkaar niet kennen in gesprek.

Terug in Noord-Korea

Terug in Noord-Korea

In 1979 werd een muziekstuk van Nederlandse makelij bijna onafgebroken gedraaid op de Noord-Koreaanse radio. De Koude Oorlog bestond nog, en Noord-Korea was de vijand. Maar een van Nederlands belangrijkste moderne componisten, Konrad Boehmer, de maker van dit muziekstuk, bezocht dit geïsoleerde land.

Het beeld van het communistische Noord-Korea wordt bepaald door verhalen over honger, het omstreden atoomprogramma en een totalitair bewind onder leiding van de Geliefde Leider, Kim Jong Il. Het land laat weinig buitenlanders toe en zo ontstaat het statische beeld van een in zichzelf gekeerd en wereldvreemd land.

Afgelopen april ging Boehmer, na 28 jaar, terug naar Noord-Korea, om te luisteren naar muziek op het April Muziekfestival in de Noord Koreaanse hoofdstad Pyongyang. Zo hoopte hij ter plekke waar te nemen of er veranderingen in Noord-Korea zijn opgetreden. Programmamaker Guido Spring, die in 1999 ook al eens in Noord-Korea was, volgt Konrad Boehmer op deze reis op de voet.

Bekend maakt bemind - Minidoc

Een serie van Ant Haima, Margot de Nooijer en Leo Knikman, NPS

Zet twee mensen die elkaar niet kennen aan een tafeltje, geef ze een drankje en luister naar wat ze elkaar te vertellen hebben.