Jeroen Stout, NPS 2005

Lee de Forest - Spirit of the Pioneer

VPRO

Het hoorspel 'Lee de Forest - Spirit of the Pioneer' gaat over de introductie van Radio; het massamedium dat nu niet meer weg te denken is maar dat 100 jaar geleden nog niet bestond. Zou het de maatschappij op zijn kop zetten, het gat tussen arm en rijk kleiner worden, er geld mee worden verdiend? Zouden de platenmaatschappijen toestemming geven voor het gratis verspreiden van muziek?

Lee De Forest is één van de eersten die de mogelijkheden zag van de draadloze: uitzenden van opera en lezingen, alles ter verheffing van het volk. Maar, net als de internetgoeroe's een eeuw later, werd hij weggehoond omdat zijn ideeën onuitvoerbaar zouden zijn. Er was immers geen geld mee te verdienen.

Dit hoorspel is niet alleen het verhaal van de begindagen van de radio maar ook dat van een ambitieuze, creatieve, opportunistische, gedreven man: Lee de Forest. Hij stortte zich begin vorige eeuw met hart en ziel op de ontwikkeling van draadloze communicatie. Ook als niemand heil ziet in zijn ideeën, blijft hij onverstoorbaar doorwerken aan zijn uitvinding. Als de radio in het begin van de jaren '20 een hype blijkt is dit niet het medium geworden waarop hij had gehoopt. Ook kan hij het succes niet vieren met oude vrienden en zijn vrouw is van hem gescheiden.

Het verhaal speelt zich af in New York in de jaren 1910-1920, een tijd waarin het geloof in de vooruitgang groot was. Een tijd waarin de industrialisatie zijn definitieve vorm vond en waarin ook op het gebied van de muziek en de beeldende kunsten definitief werd afgerekend met traditionele patronen.

NPS-programmamaker Jeroen Stout werkte meer dan een jaar aan dit zeer originele hoorspel. Het Stimuleringsfonds honoreerde zijn aanvraag voor medefinanciering, acteurs van naam en faam als Jacob Derwig en Bram van der Vlugt wilden meewerken en hij kon rekenen op de professionele begeleiding van hoorspel-expert Marlies Cordia.

Acteurs:
Jeroen Spitzenberger als Lee de Forest
Marcel Hensema als Hugo Gernsback
Jacob Derwig als Harry P. Davis
Bram van der Vlugt als Theodore Vail Westinghouse
Beatrice van der Poel als Nora de Forest
Arthur Japin als Sidney Meyers
Hans Karsenbarg als voorzitter Onderzoekscommissie
Jacques de Faber, Timo Ottevanger, Maurice Weermijer en Renato Proper als de krantenjongens.
En verder: Rein Edzard, Bert Stegeman, Oscar Siegelaar en Ton Pompert.

Muziek Compositie: Hans Jansen, piano: Hans Jansen, bas: Frank van Berkel, percussie: Maarten van Gent, geluidsontwerp: Maarten van Gent. Techniek Marcel Lugtenborg, Maarten van Gent en Huibert Boon. Scenario & regie Jeroen Stout.

Met dank aan Jules van Hessen en het Philips Symfonisch Orkest, Nico Schaafsma, Joan Berkhemer, Bas Hagemeijer, Carla van Driel/Jeugdtheater Hofplein, Jan Kees Ouwehand, Dieuwke van Ooij, Yvonne Scholten, Ottoline Rijks, Rob Heukels, Niel Duran, Ineke Smits en Marlies Cordia.

Dit programma kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Culturele Omroepprodukties.

Lee de Forest - Spirit of the Pioneer

Uitzending

Zo 13 nov 2005 - Radio 1 - 21.00 uur