John & Jacky get married & Idealen, afl. 1

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de lange documentaire 'John & Jacky get married' van Ant Haima en de eerste aflevering uit de Minidoc-reeks ‘Idealen’ te beluisteren. John en Jackie vormen een bijzonder en kleurrijk koppel dat na 25 jaar samen te zijn alsnog besluit te trouwen. In de minidoc-serie 'Idealen' van Misha Bours vertelt wekelijks een jongere het persoonlijke verhaal achter zijn of haar idealisme.

John & Jackie get married

John & Jackie get married

Anderhalf jaar geleden was programmamaakster Ant Haima op een feestje bij een vriendin in De Pijp in Amsterdam. Ze kwam daar een intrigerend stel tegen: John en Jackie. Ze bleken al een kwart eeuw samen te zijn en leidden een sober en eigenzinnig bestaan. Niet lang na hun kennismaking ontvangt An een uitnodiging voor de bruiloft van John & Jackie in Cadaques in Spanje.

John komt uit Engeland en is lang en dun en heeft grijzend haar. Onder zijn zwarte pantalon draagt hij witte lakleren schoenen. Jackie komt uit Tilburg en heeft geblondeerd haar. Aan haar voeten prijken pumps met opgerolde sokjes. Daarboven een lang zwart gewaad. Ze is klein van stuk en slank.

Het stijlvolle stel neemt tijdens het huwelijksdiner geanimeerd deel aan het gesprek, waarbij zijn droge Engelse humor de boventoon voert. Ondertussen vloeit de drank rijkelijk en gaat er geen joint ongemerkt aan het stel voorbij. Na het eten worden tafel en stoelen aan de kant geschoven. John en Jackie blijken de meest danslustigen van het gezelschap te zijn. De rimpels in hun gezicht en het feit dat ze regelmatig moeten uitpuffen zijn de enige signalen waaruit blijkt dat ze op leeftijd zijn. John is 59 en Jackie is 63.

Wat een mooie combinatie van jong en oud, van hip en retro, denkt Ant. Wie zijn deze mensen? En waarom besluiten ze om na 25 jaar te gaan trouwen? Samenstelling: Ant Haima. Montage: Arno Peeters.

Idealen, afl. 1 - Minidoc

Misha Bours, NPS

Het nieuwe idealisme van de kinderen van de 'globalisering' daar hoor en lees je de laatste tijd steeds meer over. Er is een generatie jongeren die zich wel degelijk inzet voor een betere wereld. Maar deze nieuwe 'hemelbestormers' zien weinig in de onbuigzame principers van hun voorgangers uit jaren 60/70. Ze kiezen niet het revolutionaire pad, maar zoeken hun eigen weg. De vraag is: welke weg is dat dan? Wat zijn hun drijfveren? En hoe geven ze hun idealen praktisch vorm? In deze serie minidocu's gemaakt door Misha Bours vertellen vier jonge mensen het persoonlijke verhaal achter hun idealisme. In deze aflevering: student politicologie Bob Wester.