Eigen belang eerst

Radio Doc

VPRO

In deze aflevering van Radio Atelier kunt u luisteren naar een programma dat verslaggever Joost Wilgenhof maakte in de gemeente Nijlen in Vlaanderen. Hij onderzocht er in de zomer van 2006 waar de populariteit van het Vlaams Belang in deze gemeente (en het grootste gedeelte van Vlaanderen) vandaan komt. Wie zijn de mensen die op de partij stemmen en waarom doen ze dat? Zijn het allemaal racisten?

Het Vlaams Belang is de grootste partij van Vlaanderen, maar geen enkele andere partij wil met ze samenwerken. Wie zijn de kiezers van het Vlaams Belang en waarom is de partij die constant van racisme wordt beschuldigd (en om die reden haar naam veranderde) zo populair onder vele Vlamingen? Eigen belang eerst is een portret van een actieve afdeling in de provincie Antwerpen

Dat kunnen toch niet allemaal racisten zijn?, dacht programmamaker Joost Wilgenhof. Hij zocht het uit in de gemeente Nijlen waar het Vlaams Belang een actieve afdeling heeft. Drie zetels behaalde de partij in 2000, maar twee van de gemeenteraadsleden stapten onlangs over naar een andere en minder grof gebekte Vlaams Nationalistische partij, de N-VA. Maar het Vlaams Belang van Nijlen heeft geen moeite om een nieuwe lijst samen te stellen, want er is genoeg nieuwe aanwas. Jonge mensen sluiten zich aan, (op)gevoed door Vlaams Nationalistische ideeën.

De verslaggever bezocht het mosselfestijn van de partij in Nijlen en sprak er met kiezers, kandidaten en 'overlopers'. Ontevreden mensen klagen over gevaarlijke voet- en fietspaden en overstromende putten voor hun eigen deur; het Vlaams Belang brengt het met veel bombarie ter sprake in de gemeenteraad. Het zijn die particuliere zaken waarmee de partij scoort en dat lijkt ongevaarlijk. Maar ook in Nijlen steekt het zwarte karakter van de grootste partij van Vlaanderen af en toe de kop op en het nationalistische gedachtegoed gaat zelfs zover dat er van een groot Vlaams rijk wordt gedroomd.

Samenstelling: Joost Wilgenhof

Radioatelier: Eigen belang eerst - Mosselfestijn