Een grote bruine envelop

Radio Doc

VPRO

Van 14 tot 21 juni 2005 verspreidde radiomaker Chris Bajema 100 grote, bruine enveloppen door heel Nederland. Het was het begin van een project dat anno 2010 nog steeds voortduurt. Hij liet de enveloppen achter in onder andere groentewinkels, kantines van dagbladen, veerpontjes, schaftwagens, wachtkamers van ziekenhuizen, reisboekenwinkels en bloemenstalletjes. In een begeleidende brief vertelde hij de vinders dat de bruine envelop hoort bij een radioprogramma met als titel ‘Een grote, bruine envelop’.

Een grote bruine envelop

Hij vraagt de vinders om de grote, bruine envelop terug te sturen met een object of aanwijzing erin. Ze mogen er van alles instoppen: een oude bril, een conversatie op een cassettebandje, maar ook een volksliedje uit 1867, een woord of een positie op een landkaart.

Uit de teruggestuurde enveloppen zal een speciaal aangestelde ‘redactieraad’ de meest aansprekende/prikkelende/avontuurlijke/poëtische uitkiezen. Met deze envelop word de programmamaker op pad gestuurd om een programma te maken van 40 minuten. Het zou mooi zijn als de vinder van een envelop een beetje het Willy Wonka-gevoel krijgt. Vandaar ook dat degene wiens envelop wordt uitgekozen € 250,= ontvangt.

Het begon op 14 juni 2005 toen Bajema vanuit Amsterdam met de auto noordwaarts reed. Enveloppen 1 t/m 10 kwamen in Zaanstad, Alkmaar, Bergen(aan zee), Heiloo en Egmond a/d Hoef terecht. Op 15 juni pakte hij vanuit Amsterdam-Amstel de eerste trein die op perron 4 stopte: de trein bracht hem naar Nijmegen, waar hij de nummers 11 t/m 18 neerlegde. Nummers 19 en 20 heeft hij op de terugweg in Arnhem achtergelaten.

Iedere envelop werd genummerd en van elke plek werd een foto gemaakt om precies te kunnen nagaan welke grote, bruine enveloppen worden teruggestuurd.