Denken? Denken? Werken? Werken...!!

Radio Doc

VPRO, NTR

In deze uitzending van Radio Atelier kunt u luisteren naar een radioportret van beeldend kunstenaar Jeroen Henneman. Programmamaker Corinne van den Hoeven trekt een dagje met Henneman op in Amsterdam en in Haarlem, de stad waar hij veel inspiratie heeft opgedaan.

Radioatelier Denken? denken? werken? werken...!!.

Denken? Denken? Werken? Werken...!!

Jeroen Henneman(1942) is beeldend kunstenaar; hij tekent, schildert, schrijft en ontwerpt. Hij werd geboren in Tuinwijk-Zuid in Haarlem als het tweede kind in een gezin met zes kinderen. Vader was architect/aannemer, moeder was voor haar huwelijk hoofdonderwijzeres. De jonge Henneman bracht zijn vrije tijd het liefste door in de timmermanswerkplaats van zijn vader waar hij allerlei houten constructies maakte. Al snel koos hij zijn eigen weg en trok de wijde wereld in.

Programmamaker Corinne van den Hoeven trekt een dagje met Henneman op in Amsterdam en in Haarlem, de stad waar hij veel inspiratie heeft opgedaan. Het regelmatige patroon van de architectuur en het stratenplan van de buurt waar hij opgroeide, hebben zich waarschijnlijk toen al vastgezet in zijn verbeelding. De tocht voert ook naar hotel Arena, waar hij een schaalmodel van zijn beeld De Schreeuw ophaalt, het monument voor Theo van Gogh dat in september in het Amsterdamse Oosterpark wordt onthuld. Vol overgave praat hij in het programma over zijn overleden vriend.

Ook Max Pam, Rudi Fuchs en Jan Mulder komen aan het woord, net als Hennemans vrouw Carolien Krouwels. Ze waarderen zijn kameraadschap en zijn talent. Henneman vertelt uitvoerig over hoe zijn creaties tot stand komen: door veel te denken? denken? werken? werken!!

Samenstelling: Corinne van den Hoeven
Techniek: Arno Peeters