De postzegelverzamelaars & Audioschilderij

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radio Atelier kunt u achtereenvolgens naar de lange documentaire 'De postzegelverzamelaars' van Kees Wieringa en de Minidoc 'Audioschilderij' van Catharine van Campen luisteren. In 'De postzegelverzamelaars' volgt programmamaker Kees Wieringa Ireen van Engelen. Bij toeval is zij een pedofielennetwerk, waar ook haar neef Paul deel van uitmaakte, op het spoor gekomen. Zij schakelde de zedenpolitie in en voert een verbeten strijd het netwerk in kaart te brengen.

De postzegelverzamelaars

Kees Wieringa, Human

Bij toeval stuitte Ireen van Engelen in 1988 op brieven van haar naar Indonesië geëmigreerde neef Paul. Hij blijkt in de jaren tachtig een uitgebreid netwerk van pedofiele contacten te hebben onderhouden in Nederland. De betrokken mannen noemden zich postzegelverzamelaars. Ireen vond hun verhalen weerzinwekkend, met name die waarin ene Lex V., groepsleider in het Amsterdamse Burgerweeshuis, zich als sadistische maniak manifesteerde. Doordat Ireen de zedenpolitie inschakelde en vasthoudend de zaak bleef volgen, werd V. uiteindelijk veroordeeld, maar alleen voor seks met Thaise kinderen. Kees Wieringa volgde Ireen van Engelen in haar verbeten poging het pedofielennetwerk in kaart te brengen.

Indonesische postzegel

Audioschilderij

Audioschilderij - Minidoc

Catharine van Campen

Catherine van Campen maakte in 2006 dit unieke ‘Audioschilderij’; een spannend geluidsfragment waarbij de luisteraar zijn oren moet gebruiken om het schilderij te ‘zien’. Samenstelling: Catherine van Kampen. Stem: Eva Davids. Techniek: Alfred Koster. Geluidsontwerp: Jeroen Kuitenbrouwer.