De zwarte in het witte land

De zwarte in het witte land

VPRO

De Nederlands-Surinaamse Zawdie (25) voelt zich nog steeds niet thuis in Nederland. Hij woont hier sinds de kleuterklas, spreekt perfect Nederlands en werkt als docent op een mbo-school. ‘Maar nog steeds behandelen veel mensen me als buitenlander. Dat doet pijn.’

Journalist Floris Alberse is bevriend met Zawdie en vindt het vervelend dat Zawdie zich geïsoleerd voelt. Hij zoekt uit waar het gevoel van zijn kameraad vandaan komt. En wat moet er gebeuren zodat Zawdie zich eindelijk gaat thuisvoelen in het land dat ook van hem is?

De politie pakt Zawdie op als hij een t-shirt wil aantrekken met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. In de politiecel gaat Zawdie nog meer twijfelen aan de vraag of hij wel thuis hoort in Nederland. Als daarna zijn ouders plotseling terug verhuizen naar Suriname, is Zawdie er klaar mee.

Zawdie en Floris besluiten erover te gaan praten met een psychiater, maar dat helpt niets. Ook uitgebreide gesprekken met zijn Nederlands-Iraanse vriendin brengen hem niet verder. Uiteindelijk gaat Zawdie voor het eerst in gesprek met zijn vader. Door dat gesprek begrijpt hij opeens waar zijn gevoel vandaan komt. Daarna vertrekt Zawdie samen met zijn vriendin en met Floris naar Suriname. Vindt hij de oplossing daar?

Regie: Floris Alberse, NTR, 2013