Jeroen Wielaert, VPRO, 2013

Bauers oorlog

VPRO

Een documentaire ter gelegenheid van de Boekenweek over de zoektocht naar vrede in de waanzin van de loopgraven. In de Eerste Wereldoorlog bleef Nederland neutraal, maar het kreeg toch drastisch te maken met de strijd. Meer dan een miljoen Belgen zochten een goed heenkomen bij de Noorderburen. Om die vluchtelingenstroom te stoppen, maar ook om desertie en spionage te voorkomen bouwden de Duitsers een elektrisch hek langs de Belgisch-Nederlandse grens.

Dit gegeven werd het uitgangspunt voor Guus Bauers nieuwe roman, Het Geheim van Treurwegen. Het is het relaas van een jonge Vlaamse boerenzoon die er toch in slaagt om naar Nederland te ontkomen. Hij wordt daar geïnterneerd als krijgsgevangene. Met een aantal lotgenoten weet hij te ontsnappen naar Engeland. Daar krijgt hij een militaire opleiding. Hij wordt in België gedropt achter de linies en maakt dan de verschrikkingen van de Grote Oorlog mee.

Bauer vertelt het op lichte toon, in een boek over oorlog, naïviteit, volwassenwording, waanzin, verraad en vrede. Jeroen Wielaert trok met de schrijver naar de grens en naar Ieper, één van de steden die aan het front lag en vrijwel volledig werd verwoest.